Handhira Production

Halaman


">Iklan Melayang

">

Senin, 08 Maret 2021

7 Fakta Tentang " KARRAK NASE' "


Kerak atau Karrak nase' iye bagian nang ditunggu bile udah berapi gammok๐Ÿ˜. Berapi dalam kawah nang bassar pasti nyisakan nang namenye karrak. Biasenye urang lalah becungkel dangan karrak gare bagus pas dah terungkat, bantoknye biasenye macam nak kawah inyan karne nyungkelnye atau ngarroknye dangan ati-ati. Nah dibawah itok kite akan membahas tantang karrak nase' nang super nyaman bile dimakan di dakat pendaporan.

1. Seksi Petadang/Pedaporan
Mun dah jadi seksi pedaporan pasti dah malar begumal dangan namenye karrak nase'. Tiap berapi gammok akan jumpe dangan nang namenye karrak nase'. Biasenye nang tukang pedaporan tok e jak lihat dalam mengolah karrak nase', mule dari ngangkatnye dari kawah sampai nak nyajikannye. Berabbutlah biak nang tukang tunggu ye.

2. Cacah Kuah
Selaing nyaman dimakan saat angat tantunye karrak ade paduan nang pas yakni pakai kuah merah alias kuah ayam. Dimakan di rampo' belakang rumah sambel nyerungkong nambah nikmat mun sambel berabbut makan karrak nase'. Ndak duli nase'nye tinggal sampai-sampai kuku pun incalum kedalam kuah untok nanggok karrak dalam mangkok๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚.

3. Karrak Muda'
Karrak nang muda' dah nang paling nyaman. Karrak muda' iye bagian atas nang maseh puteh. Bile digulong lalu dicacahkan dan di ampak tantu iyelah nang paling nyaman sampai-sampai buntas nak makan saro'an mun dah jumpe karrak didapor๐Ÿ˜‚.

4. Karrak Angus
Karrak nang itam bagian burik kawah atau kuali bassar iye kadang jak angus, jadi nak makannye rate sian nang maok, rate berelak nak ngelakkan makan nang angus. Lalu mulelah di alekan, sampai sape nang tikannang nak mbawaknye balik.

5. Sagon
Dari karrak nase' biasenye jadilah sagon. Karrak nase' nang dijammor sampai karring lalu dikisar pakai kisaran batu lalu dicampor dangan gulle paser iyelah namenye sagon. Bukan agek nyaman inyan dah be mun ngunggum sagon, sampai payah nak betawak. Mun betawak e simakai muras ke muke kawan๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚.

6. Keropok Nase'
Karrak nang daan abis dimakan mule nak dijammor, mun sagon tadek pakai kisar. Nah mun keropok nase' tok e karrak nang lakak dijammor langsong digoreng, jadilah die keropok nase' tantunye sadap inyan mun dimakan pas sarap bahari dimuke lawang sambel meratikan mayau lintas dapan muke lawang.

7. Sire Gule
Mun nye urang tue makanan mun dah di sirekan dangan gule tatap dah manis, ulok parang barek gule pun manis juak๐Ÿ˜. Gaye juak dangan karrak nase', tanpe diolah pun tatap dah nyaman, ape agek barek gulle, sirekan dangan gulle. Mun bahase sirekan tok e rupe macam nak tapokkan, cacahkan gaye dibe juak. Apepun dah mun campor gule tatap manis๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚.

Dah iye doloklah pembahasan kitte , dudi kalak kite sambong agek bahas nang laing, intah bahas roti ampas agek ke atau nang laing lah. Hehehe
Usah nak jarra' i bace tulisan gallik-galli' tok e, sape tau tang molah ngakkal kan suke juak saye nang tukang tulis tok e๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚.

0 comments:

Posting Komentar

 
close